Gember gemalen

  • 100% puur gemberpoeder
  • Verwarmend effect
  • Heerlijk voor in thee, gemberkoek of in rijstgerechten
  • Geef koekjes en cake een extra pittige twist!
  • Ook lekker als verwarmend badspul bij een verkoudheid 

Ingrediënten: gemalen gemberwortel poeder


Gember een veelzijdig en onmisbaar (keuken) ingrediënt 

Gemalen gember, afkomstig van de wortel van de gemberplant, staat bekend net als verse gember om de unieke smaak en haar aroma. Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de culinaire en medicinale eigenschappen. 

Gember voegt een pittige, warme en toch verfrissende smaak toe aan gerechten. Hierdoor ris het een essentieel keuken ingrediënt voor in zowel zoete als hartige recepten. Enkele manieren waarop gemberpoeder in de keuken wordt gebruikt zijn:

  1. Koken en bakken. Voeg gemalen gember toe aan curry's, soepen, stoofschotels en roerbakgerechten voor een extra bite van smaak, pit en een vleugje warmte. In koekjes, cakes en muffins kan gemalen gember een heerlijke warme aromatische toon toevoegen zodat het baksel niet te zoet gaat smaken maar wel de warmte en zoetheid behoud ondanks de frisse gember twist.
  2. Thee en drankjes. Gemberthee is een populaire theesoort. Het verfrist en geeft je een kick. Doordat gember van nature voedingsstoffen en mineralen bevat wordt gemberthee ook veel gebruikt bij een verkoudheid of bij keelpijn om zo een boost te krijgen. Daarnaast kan gemalen gember ook heel lekker smaken in zelfgemaakte sapjes, smoothies en zelfs in cocktails voor een beetje meer pit!
  3. Dressing en marinade. Meng wat gemalen gember met sojasaus, knoflook en honing voor een lekkere marinade die je kunt gebruiken voor vis, kip of tofu. Of maak een vinaigrette met gemalen gember, olie, azijn en kruiden om salades op smaak te brengen. Combineer een lekkere salade met deze dressing met wat noodles en top af met geroosterd sesamzaad voor een crunchy bite.


Gember gezonde kenmerken en eigenschappen

Gember staat naast de culinaire toepassingen vooral ook bekend om de gezondheidsvoordelen. Om deze reden wordt het dan ook al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel in China, waar de gemberplant voornamelijk groeit. Gember bevat eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen of verlichten van maagklachten en het bevorderen van de spijsvertering.

Enkele andere veel genoemde voordelen waarbij gember kan helpen de gezondheid te ondersteunen zijn;

  • Ontstekingsremmende eigenschappen. Gember is een bron van bioactieve stoffen waaronder gingerol en paradol, die van nature ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van kleine ontstekingen in het lichaam.
  • Verlichting van misselijkheid. Gember staat bekend dat het misselijkheid kan verminderen. Door een beetje gemalen gember in water op te lossen of een gemberthee te drinken kan de misselijkheid minder worden of in het gunstigste geval wegtrekken. 
  • Spijsvertering bevorderen met hulp van gember wordt al heel lang gedaan als natuurlijk middeltje. Het stimuleert de productie van de spijsvertering en de beweeglijkheid van de darmen. Hierdoor kunnen klachten als krampen en een opgeblazen gevoel verbeteren.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem. Gember is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het neutraliseren van vrije radicalen waardoor cellen in het lichaam beschermd worden. Dit kan bijdragen aan het instandhouden van een gezond immuunsysteem.


Gember nadelen - gebruik het met mate

Gember heeft dus een fantastische en unieke smaak waarmee je zoete en hartige gerechten op smaak kan brengen en inderdaad gember kan ook een positieve invloed hebben door de aanwezige voedingsstoffen op je lichaam. Maar gember dien je met mate te gebruiken. Drink je graag gemberthee? Je kunt prima 1-2 kopjes per dag drinken maar overdrijf het niet, je zult bij meer al snel irritatie van je maag of darmen krijgen. Daarnaast kan gember in het uiterste geval ook invloed hebben op je hart wanneer je teveel binnenkrijgt en hartkloppingen veroorzaken.

Let op: om deze reden adviseren wij patiënten met hartklachten, patiënten die bloedverdunners gebruiken, zwangeren en wanneer je ernstig ziek bent gember te vermijden en anders enkel in overleg met je medisch specialist of huisarts tot een juiste inname te komen. 


Houdbaarheid

Bewaar op een koele donkere plek en sluit af na gebruik om smaak-en geur verlies te voorkomen.



Voedingswaarde
Voedingswaarde (per 100 gram)
  • Energie 335 kcal
  • Eiwitten 8,9 g
  • Koolhydraten 71,6 g
  • Vezels 14,10 g
  • waarvan suikers 3,4 g
  • Vetten 4,2 g
  • verzadigde vetten 2,6 g
Mineralen
  • Zout 0,07 g
Beoordelingen