Sukade schaal

  • Gekonfijte sukade
  • Extra grote sukade schaal 
  • Traditioneel lekker
  • Om zelf te snijden 
  • De toevoeging in zelfgebakken tulband, oliebollen of kerststol!


Ingrediënten: cederappelschil, suiker, glucose-fructosestroop, suiker, zuurteregelaar: E330.

Inhoud: het gewicht van de schalen varieert vanaf 180 gram - 300 gram. Wij verkopen ze standaard per stuk voor 1 vaste prijs omdat het product vooraf online besteld dient te worden. Beperkt beschikbaar dus op= op!


Sukade wat is het en waar gebruik je het voor

Sukade, afkomstig van de gekonfijte schil van de sukadecitroen Citrus medica, wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten en bakrecepten. Door de citroenen te halveren en eerst onder te dompelen in zout water ontstaat er een fermentatie proces. Na het zoutbad worden de sukade schalen gekookt en ontdaan van het zout en de schil. Hierdoor wordt de sukade zachter. Hierna wordt de sukade een tijd lang in gekonfijt suikerwater door het te laten wellen. Hiermee zuigt de citrusvrucht zich extra vol waardoor grootte en smaak van de sukade schaal in toeneemt. Hierna worden de gekonfijte sukade gedroogd en verpakt.  Gekonfijte sukade herkennen de meeste mensen voornamelijk alleen als deze groene kleine gekonfijte blokjes die voorverpakt in bakjes te koop zijn.

Sukade is een ingrediënt wat van oudsher graag gebruikt wordt in traditionele Nederlandse baktradities. Je ziet het veel terug in oliebollen, tulband, kerstbrood of in een Paasstol. 


Gekonfijte sukade toepassingen


1. Gebak en brood

  • Kerst. Sukade is een klassiek ingrediënt voor in een smaakvolle kerststol of een kerstbrood gevuld met rozijnen, amandelspijs en gekonfijte vruchten.
  • Pasen. Net als kerststol bevat ook het traditionele Paasbrood of de Paasstol sukade voor een zoete en fruitige smaak. 
  • Tulbandcake. Vaak gegeten met Kerst of in de Winter, maar deze traditioneel cake kan het hele jaar door gemaakt worden. Door de vulling van gekonfijte vruchten en gedroogde vruchten op smaak te brengen met sukade blokjes ontstaat er een mix van zoete fruitige stukjes in de cake.

2. In koekjes

  • Kruidkoek en ontbijtkoek. Sukade wordt vaak toegevoegd aan kruidkoek of cake zoals ontbijtkoek, om een zoete maar citrusachtige bite mee te geven.
  • Boterkoek. Iets minder bekend maar erg lekker, voeg sukade toe aan een boterkoek of de traditionele zandkoekjes. Hiermee krijg je meer smaak en zitten er lekkere fruitige stukjes in de koek.


3. In nagerechten

  • Puddings. Sukade is heel lekker als garnering of toevoeging in romige en stevige desserts zoals pudding en bavarois.
  • Vlaai. Meng wat stukjes sukade door een rijstevlaai of andere fruitvlaai voor de subtiele zoetheid en lichte citrussmaak.


4. In broodpudding

  • Sukade past goed bij broodpudding, waar het een frisse en fruitige tegenhanger biedt voor de rijke en zware textuur van het gerecht.


Sukade voegt een zachte, zoete en licht citrusachtige smaak toe aan gerechten en zorgt vaak voor een feestelijk tintje. Het wordt vooral gebruikt in traditionele recepten, maar je kunt het ook creatief toepassing in nieuwere gerechten.

  • Tip: probeer ook eens ter decoratie van je tulband, vlaai of cake deze gekonfijte opleg oranjesnippers


Allergie informatie

Wordt verpakt in een omgeving waar NOTEN, PINDA'S, GLUTEN worden verwerkt.

Beoordelingen